کش چیست؟
کش (cache) فرآیند ذخیره کپیهای ثابت از فایلهای سایت شما در یک مکان ذخیره سازی موقت است. انجام این کار به یک صفحه وب اجازه میدهد تا سریعتر به مرورگر بازدید کننده تحویل داده شود.
به زبانی سادهتر، کش (cache) یعنی ذخیره کردن یک صفحه برای نمایش به افراد دیگر یا به همان فرد در دفعه بعد که خیلی راحت بدون اینکه وب سرور درگیر آن شود با یک درخواست خیلی ساده آن صفحه ذخیره شده را نشان میدهد و این کار باعث میشود که سرعت سایت چند برابر شود.
کش دقیقا چه کاری انجام میدهد؟
برای درک کامل مزایای کش، بیایید مرور کنیم که وقتی یک بازدیدکننده برای اولین بار وب سایت ما را میبیند چه اتفاقی میافتد. هر بار که کاربر به یک صفحه وب در سایت ما دسترسی پیدا میکند، درخواستی از سرور ارسال میشود، سپس سرور آن را پردازش میکند و محصول نهایی را به مرورگر وب کاربر ما ارسال میکند. مدتی طول میکشد تا کاربر کل صفحه وب را دریافت کند زیرا سرور باید تمام درخواستهای تصاویر، وبلاگها، منوها و غیره را پردازش کند، به خصوص برای وب سایتهای بزرگ.
کش (cache) یا ذخیره سازی فرآیندی است که به وب سایت شما کمک میکند تا عملکرد خود را با ذخیره موقت دادههای درخواستی مکرر از فایلهای وب سایت ما افزایش دهد. کش اجازه میدهد تا این فایلهای داده به راحتی در دسترس باشند و بنابراین برای کاربران ما سریعتر بارگذاری میشوند. کش مجموعهای از دادهها است که به طور موقت برای دسترسی سریع در صورت نیاز ذخیره میشوند. افزونه کش وردپرس یک راه ساده برای پیاده سازی کش در وب سایت وردپرس ما بدون انجام دستی آن است. این افزونهها معمولاً میتوانند با چند کلیک، کش را در سراسر سایت اجرا کنند. به طور کلی، یک افزونه کش خوب میتواند بار روی سرور میزبان شما را کاهش دهد و سرعت سایت شما را افزایش دهد، که این قضیه برای بهینه سازی موتور جستجو (SEO) عالی است.
هنگامی که کاربر از صفحهای در سایت شما بازدید میکند، مرورگر او درخواستی را به سرور میزبان وب سایت شما ارسال میکند و عناصر مختلف سایت شما را میخواهد – از جمله فایل های HTML، شیوهنامههای CSS، جاوا اسکریپت، تصاویر و موارد دیگر. سپس سرور شما این منابع را میسازد و آنها را به مرورگر کاربر میفرستد و در نتیجه یک صفحه وب روی صفحه نمایش آنها نشان داده میشود.
اگر وب سایت شما از حافظه پنهان استفاده میکند، برخی از اطلاعات صفحات وب سایت شما به صورت محلی در دستگاه کاربر ذخیره می شود. دفعه بعد که کاربر از صفحهای در وبسایت شما بازدید میکند، برخی از این اطلاعات به جای وب سرور شما، از حافظه محلی رایانه وی دریافت میشود. همانطور که می توانید حدس بزنید، دریافت دادهها از یک کش سریعتر از بازیابی آن از یک وب سرور دور است.
علاوه بر این، با کش کردن وب سایت شما، سرور شما از منابع کمتری برای بارگذاری یک صفحه وب استفاده میکند که به نوبه خود زمان تا اولین بایت (TTFB) را کاهش می دهد. TTFB مدت زمان بین ارسال درخواست از سوی مرورگر به سرور و دریافت اولین بایت داده آن است. این کار باعث بهبود عملکرد کلی وب سایت شما میشود.
چگونه میتوان در وردپرس کش را راه اندازی کرد؟
CMS وردپرس قابلیت کش و ذخیره سازی را در مجموعه ویژگیهای اصلی خود لحاظ نمیکند. ارائه دهنده هاست شما ممکن است کش کردن را برای سایت شما فعال کند (در این صورت ممکن است اجازه نصب برخی یا هر افزونه کش را نداشته باشید). بنابراین، میتوانید ذخیرهسازی پنهان را خودتان روشن کنید.
در حالی که کش را به صورت دستی در سایت وردپرس خود راه اندازی میکنید، باید کدی را به فایل cache.php خود اضافه کنید یا یک کوئری SQL ایجاد کنید. اگر تجربه فنی برای اجرای هیچ یک از این روشها را ندارید، جایگزین سادهتر استفاده از افزونه وردپرس است.
افزونههای کش معروف و قدرتمند عبارتند از:
- راکت (WP Rocket)
- لایت اسپید کش (LiteSpeed Cache)
- W3 Total Cache
- WP Super Cache
- WP Fastest Cache
- WP-Optimize
موارد بالا معروفترین افزونههای کش در بازار وردپرس هستند، اما نکته مهم این است که نمیتوان برای همه سایتها یک نسخه پیچید و باید به صورت تخصصی و بر اساس ویژگیهای فنی سایت و مهمتر از همه با توجه به وب سرور خود از یکی از افزونهها استفاده کنید.
از کدام افزونه کش وردپرس استفاده کنیم؟
برای کش وردپرس با روشهای مختلفی که برای کش وجود داره و بسته به نوع وب سرور و نرم افزارهای استفاده شده روی سرور ممکنه یک افزونه عملکرد بهتری داشته باشه و افزونه دیگه کندتر عمل بکنه. بنابراین باید یکی از بهترین افزونههایی که بر اساس نوع سرور شما وجود داره به عنوان کش در وردپرس استفاده کنید که در ادامه به معرفی وب سرورهای موجود در ایران و بهترین افزونههای کش وردپرس برای آنها میپردازیم.
در ایران وب سرورها از این قرار است:
- آپاچی (Apache): رایگان است اما سرعتش کم است.
- انجین ایکس (nginx): سرعتش عالی است اما کانفیگ آن سخت و پیچیده است ، بیشتر مناسب برای میزبانی سایتهایی بزرگ با سرور اختصاصی و بزرگ است.
- لایت اسپید (LiteSpeed): سرعتش خوب و تنظیمات آن آسانتر است، مناسب شرکتهای هاستیگ برای میزبانی سایتهای زیاد با یک سرور(حدود 90% وب سرورها در ایران لایت اسپید دارند)
شما باید برطبق این وب سرورها تصمیم بگیرید که از کدام پلاگین برای افزایش سرعت سایتتان استفاده کنید، یعنی بر اساس اینکه وبسرور شما کدام یک از موارد بالاست باید یکی از افزونهها را انتخاب و سپس آن را تست کنید، در صورت مناسب بودن برای همیشه از آن استفاده کنید.
- برای وب سرورهای لایت اسپید ، بهترین گزینه پلاگین لایت اسپید است، زیرا سازندگان وب سرور لایت اسپید این پلاگین را هم ساختهاند.
- برای وب سرورهای انجین ایکس بهترین گزینه افزونه راکت است(تنظیمات راحت ، قابلیت های زیاد)
- برای وب سرورهای لایت اسپید و انجین ایکس میتوانید از افزونه (W3 Total Cache) هم استفاده کنید.
- برای وب سرور آپاچی بهترین گزینه افزونه راکت است (توجه داشته باشید که افزونه راکت افزونه رایگان نیست و باید نسخه اورجینال آن را تهیه کنید)
- همچنین برای وب سرورهای آپاچی از افزونه WP Super Cache استفاده کنید که رایگان است.
خلاصه و نتیجه گیری:
- افزونه راکت (WP Rocket) برای وب سرورهای انجین ایکس و آپاچی در اولویت است.
- لایت اسپید کش (LiteSpeed Cache) برای وب سرورهای لایت اسپید در اولویت است.
- W3 Total Cache افزونهای فوقالعاده و رایگان است ، برای وب سرورهای انجین ایکس و لایت اسپید مناسب است اما در اولویت نیست. تنظیمات افزونه کمی پیچیده است.
- WP Super Cache افزونهای فوق العاده و رایگان است که توسط تیم وردپرس ساخته شده است، برای وب سرورهای انجین ایکس یا آپاچی مناسب است، اما در اولویت نیست.
نام افزونه کش | نوع وب سرور |
---|---|
افزونه راکت (WP Rocket) | انجین ایکس و آپاچی |
لایت اسپید کش (LiteSpeed Cache) | لایت اسپید |
W3 Total Cache | انجین ایکس و لایت اسپید |
WP Super Cache | انجین ایکس یا آپاچی |
در پایان لازم است تا این نکته را هم متذکر شویم که تنظیمات وب سرور، تنظیمات درست افزونه، قالب و افزونههای سایت و تداخل آنها ، تحریم بودن افزونههای کش و خیلی چیزهای دیگه میتونه در مورد افزایش سرعت سایت دخیل باشه، بنابراین در این موارد، لازم است که با هاستینک خود در ارتباط باشید و از آنها مشورت بگیرید.
پس اگر بر روی سایتی با وب سرور لایت اسپید افزونه لایت اسپید را نصب کردید و متوجه شدید که سرعت سایت شما در جیتیمتریکس کمتر از زمانی است که افزونه راکت را نصب دارید، در این شرایط باید به تنظیمات وب سرور ، تنظیمات افزونه و اسکریپ سایت و … توجه کنید.
یا در شرایطی ممکن است افزونه W3 Total Cache خیلی بهتر از افزونههای راکت و لایت اسپید عمل کند، با اینکه در اولویت نیست. در این مقاله به قوانین اصلی و کلیاتی اشاره شد که در 90 درصد موارد، موثر و درست هستند.